Horn

RenhornMaterialets kvalitet har alltid varit av yttersta vikt för att bruksföremålen ska få den hållbarhet som krävdes. Jag letar och väljer allt material själv, hornen jag använder ska ha lite märg, och är det inte fällhorn utan slakthorn så vattendrar jag hornen i en bäck sommaren efter jag inskaffat dem. Viktigt är att vattnet i bäcken är av god kvalité och med stor vattenföring, så att vattnet inte blir för varmt och stillastående för då surnar hornen.

I oktober månad så tar jag upp hornen och skrubbar av det fettlager som bildats som en hinna på hornet. Man bör då se att hornet tappat sin bruna färg på utsidan. Har hornet bleknat tillfredställande så hänger jag upp hornet över vintern så att vårsolen kan lysa på dem.Så får de hänga över sommaren och hösten, sedan innan snön kommer tar jag in hornen och märker dem med årtal så det går att avgöra när jag kan börja slöjda av dem.

Man bör torka hornen mörkt och svalt första året. Jag brukar inte använda hornen förrän de torkat i 5 år. Så hornen jag använder är minst 7 år gamla. Om man lyckas med detta så har man ett mycket ljusgul/vitt horn som är mer lätt graverat än ett slakthorn som bara fått torka.

Sedan är det en stor fördel när man måste ta bitar från flera horn för att tex göra en kniv, då är alla bitar samma färg och gravyren gör sig mycket bättre på ett vitt horn.

Skulle hornet vara krokigt så riktar jag det på hösten innan jag börjar torka hornet. Riktning sker genom att man kokar hornet i saltvatten till hornet är mjukt sedan klyver man hornet så det går att pressa rakt i en jigg.

Hornet bör torka någon månad innan hornen fixeras ihop i väntan på bearbetning. 

Brukar använda en vattenkokare på ca: 100 liter när jag kokar horn, för att nå ett bra resultat så har jag haft hornen i en bäck i 5-6 månader.

Kokar hornen 12-16 timmar och sågar hornen medan dom är varma, det tar ca 5 timmar att rikta 45-50 kg horn.  

Rikta horn

För att inte överkoka hornen så börjar jag rikta dom minsta hornen efter 10 timmar och tar upp grövsta hornen 5-6 timmar senare vilket är den tid det tar att såga och spänna upp hornhalvorna.

Kokar hornen ca: 12-16 timmar om man klyver hornen före kokning halveras tiden men då ökar risken för sprickbildning när dom torkar. 

Hornkokning

Dom grövsta hornen tar lång tid att koka. Lägger ibland slakthorn i blöt i mars men då bör man byta vatten 2 gånger om dan.

Slakthornen innehåller mycket blod så för att hinna vattenbleka dom så krävs 7-8 månader.

2 månader i en hink inomhus och sen 6 månader i en bäck med kallt vatten. Om vattnet är för varmt eller stillastående så kommer hornen att surna och bli mindre roliga att jobba med. 

Kokade horn

Här är hornen färdigkokade och klara att klyvas med bandsågen. 

Rikta horn

Hornen kallnar inte så fort, man kan ta upp 10-15 kg åt gången. 

Rikta horn

Detta är 16kg horn ca 1/3 del av hornen jag riktar i denna gång. 

Jag klyver hornen, hornen ska klyvas krokiga men man bör inte rikta horn som är vridna. Vad jag menar är om man klyver ett horn som är både krokigt och vridet så uppstår väldigt mycket spänning i hornet.

Horn har ett visst minne man bör ha det i betraktande när man gör avancerade knivar. Jag använder riktade horn till bruksknivar där jag kan använda skruv eller nit för att öka hållbarheten.   

Rikta horn

Använder jiggar av metall, har två modeller av jigg en rakare till sydsamiska böjen och en tvärare till nordsamiska böjen.

Jiggen är av 4mm stålplåt, har gjort spänntvingar av 20mm fyrkantjärn med gängstång som anpassats till jiggen. 

Rikta horn

Sen pressas hornet rakt i jiggen och får hornet torka i några månader, när hornet är torrt så fixerar jag ihop hornhalvorna med ståltråd.

Hornen märks upp med år och datum läggs svalt ca: 18 grader varmt i väntan på användande.